A portré felfogásának azonosságai és különbségei Rembrandt és Giorgione nyomán: Reflexiók egy bécsi képtárlátogatás kapcsán - Jancsikity, József (ARTCADIA, 2008)
Ha az emberábrázolás, vagy csupán a portré történetén végigtekintünk – mintegy az időben kiterítve –, a különböző perceptuális állapotok és leképezési szintek vetületeként, a mindenkori szenzibilitás függvényében az egyébként változatlan emberi figura folytonosan alakuló metamorfózisának lehetünk tanúi. E vég nélkül variálódó forma bizonyos állapotaiban több-kevesebb időre meghatározott stílusjegyeket kikristályosító, általánosan követett típussá, esetleg egyéni lelemény teremtette képletté szilárdulhat, s aktuális eszmék eleven burkaként jelenhet meg.
Keywords: Rembrandt; Giorgione; portraiture; drawing; Renaissance; Baroque