Munkaerőpiaci helyzetkép – A gazdasági élet sajátosságai Hollókőn - Lőrinc, Balázs (ACTA REGIONIS RURUM, 2025)
A Nógrád vármegyei Hollókő – a kézirat lezárásakor – hazánk egyetlen faluja, mely az UNESCO Világörökség része. Ezen adottság birtokában a helyi társadalom összetétele, aktivitási- és mobilitási trendjei, így a település mindennapi élete is számos egyediséget hordoz magában. A tanulmány kiemelt figyelmet szentel Hollókő munkaerőpiacának vizsgálatára, majd ezt követően a helyi gazdasági élet főbb jellemzőit helyezi fókuszába. A népszámlálási adatok szekunder elemzéséből kitűnik, hogy Hollókő foglalkoztatottsági aránya 2022-re megközelítette a vármegye átlagos értékét, emellett kirajzolódik egy ún. „nappali lakosságcsere” is a településen, amely a helyi lakosok jelentős hányadának más településre-, illetve a más településről Hollókőre dolgozni járók együttes érvényesülésének következménye. Mindezek mellett a primer kutatás eredményei a helyi gazdasági élet főbb tényezőit, illetve annak lakossági megítélését foglalja magában, így nyújtva komplex képet Hollókőről.
Keywords: Hollókő; falukutatás; gazdasági élet; munkaerőpiac