A helyi oktatás, szociális és egészségügyi ellátórendszer vizsgálata Átányon - Bogárdi, Tünde (ACTA REGIONIS RURUM, 2023)
Tanulmányom célja az átányi humán ellátórendszer – köznevelési intézmények (óvoda, iskola), gyermekjólét/ gyermekvédelem, szociális gondoskodás, valamint egészségügyi ellátás – vizsgálata. Kutatásom során egyrészt az önkormányzat számára készített éves beszámolókat használtam fel, másrészt pedig ezt kiegészítik további statisztikai adatok másodelemzései és az ellátórendszerben dolgozó szakemberekkel készített interjúk. A felmérés során kiemelt fókuszt kapott annak vizsgálata, hogy a helyi szolgáltatások, ellátások hogyan találkoznak a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal. Tanulmányom részét képezik továbbá a 2022 nyári átányi falukutatás során készített kérdőíves felmérés elégedettség-vizsgálatának vonatkozó kérdései is.
Keywords: falukutatás; Átány; humán ellátórendszer; köznevelési intézmények; gyermekjólét; szociális gondoskodás; egészségügyi ellátás