Somlyó György költői indulásáról - Szemes, Péter (ANYANYELVI KULTÚRAKÖZVETÍTÉS, 2020)
Somlyó György költővé válása szinte magától értetődő volt, erre tehetsége mellett apai öröksége is predesztinálta. Mindazonáltal mégsem vezetett teljesen egyenes út a sikerig, a szélsőjobboldali támadástól a Nyugat főszerkesztőjének elutasításáig többféle buktató nehezítette indulását. A tanulmány e kivételes költő pályájának első időszakát veszi górcső alá az inspiráló József Attila-találkozástól Baráth Ferenc ösztönző kritikájáig: „a jövőben kötelessége lesz félredobnia a tengernyi reminiszcenciát, és mankó nélkül saját lábára állnia, saját szellemi talaján!” (Baráth 1939)
Keywords: Somlyó György; Nyugat