Változások a felnőttek olvasási szokásaiban fél évszázad távlatában - Péterfi, Rita (ANYANYELVI KULTÚRAKÖZVETÍTÉS, 2019)
Már több mint ötven év telt el azóta, hogy Magyarországon lezajlott az első országos reprezentatív kutatás, amely a felnőtt lakosság olvasási szokásai mellett a könyvtárhasználati szokásokat is feltérképezte. Jelen írásban arra vállalkoztunk, hogy a legutóbbi, 2019-es adatfelvétel egy szeletét, az olvasási aktivitás változásait vegyük górcső alá. Emellett egymás mellé tettük az 1964 és 2019 közötti vizsgálatok legolvasottabb szerzőire vonatkozó listáit. Most már hagyományosnak tekinthetjük, hogy az országos listát összevetettük egy kisvárosi könyvtár éves kölcsönzési adataival. Az utóbbi évtized egyik legjelentősebb közkönyvtári fejlesztése az a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR), amelynek segítségével sokakhoz jut el a könyv és a könyvtári szolgáltatások széles köre. Írásunkban feltesszük a kérdést, vajon lehet-e hatása ennek az országosan működtetett ellátórendszernek a legfrissebb adatokra.
Keywords: olvasási szokások; olvasási aktivitás; könyvtárhasználat; legolvasottabb szerzők