A mobilitási csomag gazdasági hatásai a könnyű haszongépjárművekre - Lányi, Márton; Birinszki, Péter (Acta Carolus Robertus, 2025)
Az Európai Unió által 2020-ban elfogadott mobilitási csomag jelentős változásokat hoz a közúti áruszállítás szabályozásában, különösen a 2,5–3,5 tonna közötti megengedett össztömegű könnyű haszongépjárművek vonatkozásában. 2026 júliusától ezen járművek is a vezetési és pihenőidőkre, valamint a tachográf használatára vonatkozó uniós szabályozás hatálya alá kerülnek. A tanulmány célja e szabályozás várható gazdasági hatásainak elemzése, különös tekintettel a járműválasztásra és a költségszerkezeti következményekre. A kutatás kvantitatív költségmodellezésre és kvalitatív interjúkra épül, melyek révén átfogó képet nyújt a fuvarozók várható alkalmazkodási stratégiáiról. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a furgonos szállítás fajlagos költségeinek növekedése milyen mértékben írhatja át a logisztikai gyakorlatokat és a járműpark-összetételt.
Keywords: mobilitási csomag; könnyű haszongépjármű; menetíró készülék; közúti áruszállítás; költségmodellezés