A hagyományos, a bio és a natúr borral kapcsolatos attitűdök vizsgálata egyetemi hallgatók körében - Lenkovics, Beatrix; Soós, Gabriella; Dávid, Lóránt Dénes (Acta Carolus Robertus, 2025)
A globális borvilág dinamikus változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, preferenciák és fogyasztási szokások alakultak ki világszerte, a fogyasztók tudatosabbá váltak a fenntartható és organikus borok iránt.  Ahhoz, hogy a pincészetek boldoguljanak ebben a versenyképes iparágban, alkalmazkodni kell ezekhez a trendekhez.  Ahogy a borágazat trendjei fejlődnek, a borrajongók egyre inkább új lehetőségeket keresnek, előnyben részesítve a minimális adalékanyagot tartalmazó borokat.  Az emberek egyre inkább az egészségükre, a környezetükre és az általuk fogyasztott italok hitelességére összpontosítanak, és a boripar is figyel erre.A fenntarthatóság és az egészségügyi előnyök iránti fogyasztói igény vezérli ezeket a változásokat. A fogyasztói attitűdök és preferenciák olyan termékek felé tolódnak el, amelyek egészségügyi előnyöket kínálnak, és összhangban állnak az értékrendjükkel. A fogyasztók egyre jobban tájékozottabbak a borról, a minőséget, az átláthatóságot és az etikus termelési gyakorlatot helyezik előtérbe, és olyan termékeket keresnek, amelyeket környezetbarát és fenntartható módon állítanak elő. Az ökológiai borok iránti kereslet mögött a természetesebb és autentikusabb termékek iránti vágy, a fogyasztók tájékoztatása a biotermékekről, valamint a növekvő környezetvédelmi aggályok állnak. Az emberek kezdik felismerni, hogy valójában számít, hogy milyen bort fogyasztanak, és az hogyan hat az egészségükre és a környezetükre.A kutatás során borfogyasztók szokásairól a borválasztás során felmerülő preferenciáiról, innovációs hajlandóságáról, különösen a bio és natúr borok iránti attitűdjeiről kaphatunk képet.A fenntarthatóság és az egészségügyi előnyök iránti fogyasztói igény vezérli ezeket a változásokat. A fogyasztói attitűdök és preferenciák olyan termékek felé tolódnak el, amelyek egészségügyi előnyöket kínálnak, és összhangban állnak az értékrendjükkel. A fogyasztók egyre jobban tájékozottabbak a borról, a minőséget, az átláthatóságot és az etikus termelési gyakorlatot helyezik előtérbe, és olyan termékeket keresnek, amelyeket környezetbarát és fenntartható módon állítanak elő. Az ökológiai borok iránti kereslet mögött a természetesebb és autentikusabb termékek iránti vágy, a fogyasztók tájékoztatása a biotermékekről, valamint a növekvő környezetvédelmi aggályok állnak. Az emberek kezdik felismerni, hogy valójában számít, hogy milyen bort fogyasztanak, és az hogyan hat az egészségükre és a környezetükre.A kutatás során borfogyasztók szokásairól a borválasztás során felmerülő preferenciáiról, innovációs hajlandóságáról, különösen a bio és natúr borok iránti attitűdjeiről kaphatunk képet.
Keywords: bor; motiváció; attitűd; borfogyasztás; natúrbor; organikus bor