Térbeli egyenlőtlenségek és helyreállási mintázatok a közép-európai turizmusban a pandémiát követően - Turnai, Zsófia; Horváthné Kovács, Bernadett; Gábor, Koncz; Róbert, Barna (Acta Carolus Robertus, 2025)
A COVID-19 világjárványt megelőző évtizedben a globális nemzetközi turizmus folyamatos növekedést mutatott, ám a 2020-as krízis rávilágított az ágazat rendkívüli érzékenységére és sebezhetőségére, alapjaiban rengetve meg a szektort. Tanulmányunk a turizmus újraindulásának mintázatait vizsgálja Közép-Európa négy országában: Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A kutatás a 2018 és 2022 közötti időszak regionális szintű adataira támaszkodik, kiemelt figyelmet fordítva a vendégéjszakák és a turisztikai kapacitások alakulására. Hipotézisünk szerint a szezonálisan erősebben ingadozó turisztikai célpontok és térségek a jellemzőikből fakadóan érzékenyebbek a válságokra, ugyanakkor – megfelelő lokalizációs adottságaik révén – képesek lehetnek a gyorsabb regenerálódásra is. Kvantilis térképeket használtunk a térbeli egyenlőtlenségek ábrázolására a következő változók esetében: belföldi és külföldi vendégéjszakák turisztikai szálláshelyeken, a két megelőző évhez és 2019-hez viszonyított változás, vendégéjszakák száma, férőhelyek (ágyak) száma és szálláshelyek száma. Klaszterezési modelleket (hierarchikus, K-means) használtunk a megfigyelések térbeli mintázatának meghatározására. Az elemzés eredményei szerint a régiók turisztikai teljesítménye jelentős térbeli különbségeket mutatott a COVID-19 utáni időszakban. Az elemzett térségek egy része dinamikusabb helyreállítási képességgel rendelkezett: a régiók több mint felében a 2022-es vendégéjszakaszám meghaladta a 2020-as értéket, ugyanakkor 40%-ukban még a 2019-es, COVID-sokk előtti szintjét sem érte el. Kimutatható volt, hogy a COVID-19 miatt jelentősebben visszaesett térségekben gyorsabb volt a helyreállás. A régiók közös jellemzője, hogy a külföldi vendégforgalomtól függő területek szenvedték el a legnagyobb visszaesést, míg a belföldi turizmusra támaszkodó térségek gyorsabb kilábalást mutattak.
Keywords: válság; helyreállítás; regionális egyenlőtlenségek; ellenálló képesség; turizmus