A büntetés-végrehajtási intézetek élelmezési rendszerének fenntarthatósága a termelői integráció tükrében - Süle, Katalin Elza (Acta Carolus Robertus, 2025)
A tanulmány a büntetés–végrehajtási intézetek élelmezési rendszerének fenntarthatóságát vizsgálja a termelői integráció tükrében, különös figyelmet fordítva a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. A kutatás középpontjában egy új típusú, kereslethez igazodó integrációs modell áll, amely stabil értékesítési lehetőséget kínál a helyi mezőgazdasági termelők számára, miközben hozzájárul a költséghatékonyság és a fenntarthatóság célkitűzéseihez. A tanulmány alkalmazza a BATWOVE–keretrendszert az érintettek szerepeinek, motivációinak és akadályainak azonosítására, valamint a rendszer strukturális átalakításának megalapozására. A kutatás kvantitatív és kvalitatív módszerekkel vizsgálja a termelők integrációs hajlandóságát, valamint a fenntartható közbeszerzés gyakorlati megvalósíthatóságát. A tanulmány szakpolitikai és gyakorlatorientált javaslatokat fogalmaz meg a szabályozási környezet módosítására, a közbeszerzési gyakorlat átalakítására és a helyi élelmiszer–logisztikai rendszerek fejlesztésére, amelyek együttesen lehetővé teszik az adaptív, szinergikus és hosszú távon fenntartható börtönélelmezési modell kialakítását.
Keywords: büntetés–végrehajtás; élelmezési rendszer; fenntarthatóság; termelői integráció; közbeszerzés; BATWOVE–elemzés; élelmiszer logisztika