A világörökségi cím jelentősége. A magyarországi világörökségek - Tőzsér, Anett (Acta Carolus Robertus, 2025)
Magyarország 1985-ben csatlakozott az 1972-ben elfogadott UNESCO Világörökség Egyezményhez, melynek aláírásával kötelezettséget vállalt arra, hogy saját területén fekvő helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez. Az UNESCO döntése nyomán jelenleg nyolc magyar helyszín szerepel a Világörökségi listán. A helyszínek közül hét a kulturális, egy pedig a természeti kategóriába lett besorolva. Jelen tanulmányban szakirodalmi forrásokkal vizsgáltam az UNESCO Világörökség Egyezménye kialakulásának folyamatát, a Világörökség Egyezmény tartalmát. Emellett bemutattam az UNESCO szellemi kulturális örökségek megőrzésére vonatkozó nemzetközi egyezményének tartalmát. Feltártam továbbá a magyarországi világörökségi helyszínekre és értékekre vonatkozó jogszabályi hátteret. A világörökségekkel kapcsolatban megszületett hazai jogszabályok kitérnek többek között a világörökségek feltárásának, védelmének, közkinccsé tételének, fenntartható használatának, kezelésének szabályozására, a magyarországi világörökségi várományos helyszínek rendszerezésére, a hazai világörökségekért felelős szervezetek működésének szabályozására.
Keywords: világörökség; Világörökségi Egyezmény; szellemi kulturális örökség; magyarországi világörökségek; jogszabályi háttér