Pályaorientációs tevékenység empirikus vizsgálata a szocializáció másodlagos színterén az óvodákban, az iskola-érett korcsoport körében - Visztenvelt, Andrea; Galló, Györgyné (Acta Carolus Robertus, 2024)
A Kutatásunk célja, hogy az iskolaérett óvodások csoportjában vizsgáljuk meg azt, hogy releváns lehet e a pályaorientáció témakörébe tartozó ismeretátadás. Ennek alapján a pályaorientáció, az iskolaérett óvodás korosztály és az óvodapedagógusok által megvalósított tevékenységek kapcsolatát kívántuk feltárni. Vizsgálatunk középpontjában az óvodapedagógusok által végzett tevékenységek - amelyek a felnőttek munkájának világához kapcsolódnak - módszerei és a pályaorientáció tartalma és irányelvei közötti kapcsolat állt. Strukturált csoportos foglalkozások megvalósítása révén megfigyeltük, hogy megvalósítható-e az iskolaérett óvodás korosztály körében pályaorientációs tevékenység, illetve elemeztük, a pályaorientációs tevékenységek szükségességét az óvodai nevelésben.
Keywords: pályaorientáció; óvodás korosztály; pályaismeret fejlesztés