Az oktatás és a szellemi tulajdon értékének kapcsolata az egyes EU országok innovációs teljesítményével - Bene, Andrea; Csernák, József (Acta Carolus Robertus, 2024)
Mára a szellemi alkotások és az innováció szorosan összefonódnak. A szellemi tulajdonjogok kulcsfontosságúak az innováció ösztönzésében, a befektetések védelmében és a technológiai fejlődés elősegítésében. Ugyanakkor fontos megtalálni az egyensúlyt az innováció ösztönzése és a tudás szabad áramlása között. A szellemi vagyoni jogok védelme lehetővé teszi a tudás szabad áramlását az oktatási intézmények és a vállalatok között. Az együttműködés során létrejövő új ismeretek és technológiák védelme minden érintett fél érdeke. A tanulmány az EU-s innovációs eredménytábla oktatás és szellemi vagyon fejlettségi szintjére irányuló mutatókat vizsgálja, és megvilágításba helyezi az oktatás kulcsszerepét.
Keywords: innováció; tudás; oktatás; szellemi tulajdon