Betekintés a mesterséges intelligencia világába, hatása a munkaerőpiacra, félelmek az alkalmazásával kapcsolatban - Fecskovics, Melinda (Acta Carolus Robertus, 2024)
A Mesterséges Intelligencia fejlődése olyan, ha nem nagyobb jelentőségi változást okoz az emberi társadalom számára, mint az eddigi ipari forradalmak. A Mesterséges Intelligencia rendszerek képesek tanulni és alkalmazkodni az adatok alapján, legyen szó egészségügyről, oktatásról, gyártásról, vállalati folyamatokról. Képesek nagy mennyiségű adat gyors és hatékony feldolgozására, valamint kielemzésére, így a Mesterséges Intelligencia alkalmas a folyamatok optimalizálására. Csökkennek a hibák, az azokkal járó költségek és a megoldásukra fordított idő, hatékonyabban zajlik a napi működés. Szinte lehetetlen olyan társadalmi területet találni, ahol nem képes változást és fejlődést hozni. A fejlődés lehetőséget jelent a javulásra, új területek megtalálására, azonban veszélyeket is rejt magában. A Mesterséges Intelligencia tekintetében ugrásszerű, olykor követhetetlennek tűnő fejlődési gyorsulások figyelhetőek meg, melyek a sci-fi filmek világára emlékeztetik az átlagembereket. A tudósok, fejlesztők, bizonyos szektorok cégvezetői izgalmas kutatási lehetőséget látnak benne, mások viszont adataik biztonságát, az állásukat és ezáltal a megélhetésüket féltik már csak a szó hallatán is.A Mesterséges Intelligencia hatása már látható a munkaerőpiacon. Számos eddig ismeretlen munkakör jelent meg, mint például a Mesterséges Intelligencia etikai szakértők, a Mesterséges Intelligencia tanácsadók, a Mesterséges Intelligencia fejlesztők és mérnökök. Vannak viszont megszűnő munkakörök (banki ügyintézők, postai ügyintézők, adminisztrátorok, bolti eladók). Azok, akiket negatívan érint a változás, legyen szó munkáltatóról vagy munkavállalóról, igyekeznek megtalálni a megoldást stabilitásuk megőrzése érdekében.Tanulmányomban bemutatok több felmérést, melyekben a Mesterséges Intelligencia hatását, fogadtatását vizsgálták külföldön, illetve itthon, valamint a következtetések résznél összegyűjtök néhány megoldási javaslatot vállalatok és magánszemélyek számára az egyre inkább zavarossá váló helyzetet illetően.
Keywords: mesterséges intelligencia; humán erőforrás; informatika; munkaerőpiac