Gazdasági duális alapképzés választásának okai és a képzési forma eredményei a kompetenciák tekintetében: Visszajelzések a duális képzésről - Liber, Evelin Fatime (Acta Carolus Robertus, 2024)
A munkaerőpiaci oldal napjainkban új kihívások elé állítja a felsőoktatási rendszert. Jelen értekezés először a 2022-ben megrendezésre kerülő TDK konferencián bemutatott kutatás, illetve a 2023 januárjában megrendezésre kerülő záróvizsgán védett szakdolgozat egy részletét hivatott kiemelni. A kutatás témája a duális képzés, gazdasági alapképzési szakokon elért, hallgatók által megfogalmazott eredményei. A tanulmány két kutatási kérdésre adott válasz rövid összefoglalása. Az első célja a hallgatók duális képzés választásának okai, a második a képzés során fejlődött kompetenciák összegyűjtése. A kutatásban összesen 35 jelenlegi, vagy már végzett hallgató vett részt. A tanulmány a 12 kérdéssorból álló interjúból háromra kapott eredményeket emeli ki. A hallgatói visszajelzések alapján a duális képzés választásának fő motivációi a tapasztalatszerzés, a kompetenciák gyorsabb, szélesebb körű fejlődése, illetve az egyetemi évek alatt megszerezhető bevételek növelése. A képzés során fejlődött, a legtöbb hallgató által kiemelt kompetenciák a kommunikációs képességek, a szakmai kompetenciák, illetve a csapatban való dolgozás képessége.
Keywords: felsőoktatás; duális képzés; gazdasági alapképzés; kompetenciák