Növekvő jövedelemegyenlőtlenség mint a technológiai fejlődés nem várt hatása - Abuczki, Marianna (Acta Carolus Robertus, 2024)
A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom hatalmas növekedési kilátásokat nyitott a világgazdaság előtt, ugyanakkor új problémákat vet fel, illetve súlyosbítja a már meglévőket, amelyek közül az egyik legjelentősebb a jövedelemegyenlőtlenség. Az egyenlőtlenség kérdése világszerte kiemelt társadalmi-gazdasági és geopolitikai fontossággal bír, mivel a lakosság jelentős társadalmi és vagyoni rétegződése a társadalomban a helyi, nemzeti, sőt nemzetközi konfrontációk kiéleződéséhez vezet. Az iparban bekövetkező változások befolyásolják a gazdaság és a társadalom fejlődését. Mivel a termelékenység és a foglalkoztatottság összefüggésben áll a gazdasági növekedéssel, elengedhetetlen a technológia fejlődéséből eredő hatások vizsgálata a munkaerőpiacra. Jelen tanulmány bemutatja, hogy a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódó technológiai fejlődés, hogyan indukál még nagyobb szakadékot az országok között és hat a jövedelmi egyenlőtlenségre. A negyedik ipari forradalom lehetőségekkel és kihívásokkal teli. Kétségtelen, hogy a technológiai fejlődés hozzájárul a versenyképesség és a termelékenység javulásához, valamint az életszínvonal növekedéséhez, de mindemellett teret enged a munkaerőpiac polarizációjának, ami az egyenlőtlenség növekedéséhez vezet.
Keywords: technológiai fejlődés; termelékenység; jövedelemegyenlőtlenség; munkaerőpiac; társadalmi polarizáció