Az energiaár-változásokra adott válaszok értékelése egy magyar vállalkozások körében végzett primer kutatás tükrében - Baranyi , Aranka; Bélyácz, Iván; Széles, Zsuzsanna; Csernák, József (Acta Carolus Robertus, 2024)
Egy vállalkozás számára a túléléshez az anyagi feltételeken túl egyre fontosabb a gazdaság, piac, infláció okozta sokkoknak való ellenálló képességének megléte. Kutatásunk 2022 második felében történt, melynek keretében 184 nagy- illetve közepes vállalkozást kérdeztünk meg online formában. A felmérés és egyben tanulmányunk célja annak vizsgálta, hogy a vállalkozások milyen válaszlépéseket tettek az energiaárak növekedésének tükrében. A világjárvány önmagában is kihívások elé állította mind a magyar mind pedig a nemzetközi vállalkozásokat, azonban a kialakuló energia árváltozás újabb kihívásokat támasztott. A felmérés során SPSS statisztikai programcsomag segítségével dolgoztuk fel az adatokat. A leírós statisztika értékelését követően faktorelemzés segítségével vizsgáltuk, hogy a vállalkozások eltérően vagy azonos módon válaszoltak-e a működésükkel kapcsolatos kérdésekben. Az adattisztítást követően három faktort sikerült azonosítani, mely alapján a vállalkozások klaszter analízis segítségével csoportosítottuk és ezt követően vált lehetővé a vállalkozások csoport szintű jellemzése. A faktor elemzés megmutatta, hogy a cégek rövid és hosszú távú döntéseinél preferencia sorrendet követnek. A vizsgált mintában a vállalkozások többségét érzékenyen érintette az energiaárak emelkedése, melyre eltérő válasz reakciók születtek. The majority of companies do not have the capacity to employ a dedicated specialist to ensure that their environmental objectives are met effectively. For long-term decisions, postponing investments has been the preferred solution to deal with the crisis. Short-term measures included limiting car use and finding new revenue sources.
Keywords: fenntarthatóság; energiafogyasztás; beruházások