IT eszközök alkalmazása a Debreceni Egyetem Atlétikai Klub szakemberei körében - Karikás, Krisztián; Ráthonyi, Gergely (Acta Carolus Robertus, 2024)
A modern sportban egyre nagyobb szerepe van az IT eszközöknek, a belőlük kinyert adatoknak és az adatelemzésnek. A sportolók és a szakemberek számára is új lehetőségeket teremt ez a terület ezért fontosnak tartom ennek vizsgálatát. Jelen tanulmány célja az volt, hogy bemutassa a különböző sportcsapatoknál dolgozó szakemberek által használt technológiai eszközöket, illetve a véleményüket ezen eszközök fontosságáról az adott sportágban. Online kérdőíves kutatásomban (Google Forms) 22 kérdés szerepelt, amely 4 demográfiai kérdés mellett 18 a sportban megjelenő IT eszközökre és azok használatára és fontosságára vonatkozott. A megkérdezett szakemberek 70%-a hasznosnak tartja a sportágában megjelenő IT eszközöket, illetve a válaszadók 36%-a szerint nagymértékben hozzájárulnak a csapatuk eredményességéhez. A megkérdezett szakemberek fontosnak tartják a sportágukban megjelenő IT eszközöket és az általuk kinyert adatokat, ugyanakkor több esetben nem tudják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket, amelyek akár versenyelőnyt is jelenthetnének a többi csapattal szemben.
Keywords: sport; sportstatisztika; IT eszközök; sportadat-elemzés