Amikor nemcsak a stadion gyepe zöld - Makara, Emese; Ráthonyi-Ódor, Kinga (Acta Carolus Robertus, 2024)
A fenntarthatóság kérdésköre napjaink egyik legkiemelkedőbb kihívása, melynek kezelésében a gazdasági, társadalmi, politikai, ipari szegmenseknek is aktívan részt kell venniük. Nem kivétel ezalól a sportszektor sem, hiszen szinte minden sportoláshoz köthető tevékenység kapcsolatba hozható környezeti károkozással, mint például a stadionok építése/működtetése, sportesemények szervezése/lebonyolítása, szurkolók, fogyasztók viselkedése stb. A sport és a környezet viszonya periodikus, sok esetben negatívan érinti a természetes környezetet, földhasználatot, levegőszennyezést, vízhasználatot, energia-és erőforrásigényeket, szén-dioxid-kibocsátást, hulladékgazdálkodási kérdéseket, melyek kardinális problémát jelentenek a városi atmoszférára, élettérre. Az egyik olyan terület, ahol a fent felsorolt kapcsolódási pontok hatványozottan megjelennek, azok a nagy méretű stadionok, melyek otthont adnak különböző csapatok sporteseményeinek lebonyolításának. Bár az ezekben a létesítményekben megrendezett sportesemények gazdasági előnyei, valamint a szurkolók és városlakók által érzett elégedettség és örömrész vitathatatlan, nagyon fontos, hogy az érintettek megvizsgálják és kezeljék a fenntarthatóságot érintő hiányosságokat.Jelen tanulmány célja, hogy két hazai és egy külföldi labdarúgó stadion fenntarthatóságra és környezetszennyezés csökkentésére irányuló törekvéseit bemutassa a DVTK, Szeged-Csanád Grosics Akadémia és az FK TSC csapatok sportlétesítményeik vizsgálatának segítségével.
Keywords: labdarúgó stadionok; fenntarthatóság; környezetvédelem