Robotprogramozás oktatásának lehetőségei offline és online környezetben - Pántya, Róbert; Novák, Tamás; Mucsics, F. László (Acta Carolus Robertus, 2023)
2020 tavaszán a Covid-19 pandémia-helyzet különösen nehéz helyzetbe hozott mindenkit az élet minden területén. Az oktatásban dolgozóknak egyik napról a másikra kellett online módon megvalósítaniuk az addig többnyire, vagy akár kizárólagosan, offline módon, tanteremben végrehajtott kurzusaikat. Ez a kihívás a robotprogramozást oktató kollégákat is nehéz helyzetbe hozta. A Károly Róbert Campuson és jogelőd intézményeinél már közel másfél évtizedre visszamenően foglalkozunk informatikai szakokon tanuló hallgatókkal. A 2010-től indított gazdaságinformatikus alapszakon szabadon választható tantárgyként, a 2019-től indított programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésen pedig kötelező tárgyakként oktatunk robotikával kapcsolatos tantárgyakat.Tanulmányunkban a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzésen megvalósított robotika oktatást hasonlítjuk össze online és offline környezetben. Részletesen bemutatjuk, hogy az első féléves „A programozás módszertani alapjai”, valamint a harmadik féléves „Robotika alapjai” című tantárgyakat hogyan valósítottuk meg a Covid-járvány előtt (offline) és az alatt (online). Vizsgálataink végén következtetéseket és javaslatokat teszünk a járvány-helyzet elmúlása utáni legfontosabb teendőkről, hogy milyen módon tudunk felkészülni oktatott tárgyainknál arra a helyzetre, ha esetleg hasonlóan drasztikusan változna meg a mindennapi élet és az oktatási környezet.
Keywords: robotika; programozás; e-learning