A gyalogtúrázás egészségvédő hatásai - Kozma, Tímea; Baba, Erika (Acta Carolus Robertus, 2023)
Napjainkban az egészségtudatos életmód egyre nagyobb figyelmet kap, így az aktív sportturizmus, és ezen belül is a gyalogos turizmus népszerűsége is folyamatosan nő. A kutatásunk célja volt általánosan megvizsgálni a túrázás egészségvédő hatásait a túrázók körében. A primer kutatásunk során rendszeresen túrázó személyeket kérdeztünk meg, hogy milyen változásokat tapasztaltak a rendszeres túrázás hatására fizikai –és mentális állapotukban, szociális kapcsolataikban. Online kérdőíves felmérést végeztünk, melynek adatait SPSS statisztikai program segítségével elemeztük (gyakoriság, átlag, szórás, khi-négyzet próba). A kérdőívet összesen 491 fő töltötte ki, akiknek a 35%-a hetente jár túrázni. Azon kitöltők, akik nem sportolnak mást mellette (39%), 38%-uk túrázik heti rendszerességgel.A rendszeres túrázás óta a válaszadók közül voltak, akik testsúlycsökkenésről, valamint erőnlét –és állóképesség fejlődéséről számoltak be, továbbá a magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel küzdők aránya is csökkent. A válaszadók kétharmada relaxált túrázás közben –és ennek valamint a természet nyugtató közegének köszönhetően– nyugodtnak érezték magukat túrázás közben, valamint ez a nyugalom a túrázás után is érezhető volt. A mindennapok során megélt kreativitást is többen tapasztalták, emellett többen kezdtek tudatos jelenlétben élni, mint rendszeres túrázás előtt. Túrázás hatására több pozitív változás történt a kitöltők szociális kapcsolataiban is; a kitöltők fele számolt be arról, hogy túrázás közben barátra tett szert, és még többen nyilatkozták, hogy túrázás hatására jobb lett a kapcsolatuk a barátjukkal/családtagjukkal, akivel együtt túráztak.
Keywords: túrázás; szabadidősport; egészség; sportturizmus