A válságok, a kockázatok és a tőzsdeindexek közötti kapcsolatok elemzése - Fábiánné Játékos, Judit Ilona; Kovács, Tamás (Acta Carolus Robertus, 2023)
A befektetők és a cégérékelést végző szakértők nap, mint nap szembesülnek a cégérték meghatározásának számos problémájával. Az egyik legnehezebben tervezhető terület a válságok cégértékre gyakorolt hatásának vizsgálata. A vállalatok értékteremtésének, a kockázatoknak és a válságoknak rövid elméleti áttekintése után a tőzsdei általános értékítélettel foglalkozik cikkünk. Elemzésünk fő aspektusa az érték változásának vizsgálata a válságidőszakokban és annak bemutatása, hogy ez mennyire volt a tőzsdei várakozásokból előre jelezhető.Ennek keretében vizsgáltuk két volatilitási index mozgását az egyes válságidőszakokban. Megállapítottuk, hogy a VIX index és az S&P 500 index jól illeszkedik az egyes időszakokban és az is látható, hogy egymás inverzeként viselkednek. Ugyanez megfigyelhető a másik elemzett index, az EURO STOXX 50 és a VSTOXX index alakulásán is. Az amerikai és az európai index összehasonlítása alapján bemutattuk, hogy az indexek ugyanazon időszakon belül teljesen eltérő teljesítményre voltak képesek, amelynek oka az eltérő piaci fejlettségben, a különböző válságkezelési technikákban, valamint az egységes válságkezelési koncepció alkalmazásában, vagy annak hiányában keresendő.
Keywords: cégérték; válság; kockázat; volatilitási index