Ipar 4.0 és oktatás 4.0: Elvárt kompetenciák és készségek a társadalom 5.0-ban - Tumentsetseg, Enkhjav; Varga, Erika (Acta Carolus Robertus, 2022)
Jelenleg a negyedik ipari forradalom közepén vagyunk, amely minden korábbi ipari forradalomnál mélyrehatóbb változásokat hoz. Cikkünk az Ipar 4.0, az Oktatás 4.0 fogalmát, valamint a digitalizáció, az automatizálás és a számítógépesítés új korszakával kapcsolatos HR-kihívásokat vizsgálja. A kutatás fő célja annak hangsúlyozása, hogy figyelmet kell fordítani ennek az intelligens technológiai trendnek a terjedésére és irányára, valamint azokra a kompetenciákra és képességekre, amelyekre a jövő munkahelyein szükség lesz. Felsoroljuk a technikai és a puha készségeket egyaránt, és kiemeljük az intelligens technológiák néhány gyakorlati felhasználási lehetőségét az oktatásban. Az egyetemek szerepe kulcsfontosságú egy erősen digitalizált és automatizált társadalom felé történő gyors elmozdulásban, így a Társadalom 5.0-ra való áttérés felgyorsításában. A cikk zárásaként a rendelkezésre álló szakirodalom és néhány statisztikai jelentés alapján a következtetések és javaslatok találhatók.
Keywords: Ipar 4.0; Oktatás 4.0; Társadalom 5.0; automatizáció és digitalizáció; kompetenciák és készségek