HEVES MEGYE GYÜMÖLCSTERMESZTÉSE - Kaprinyák, Tünde (Acta Carolus Robertus, 2021)
Az urbanizáció terjedésével az emberek számára mind fontosabbá válik az egészséges táplálkozás, melynek fontos alapja a mezőgazdaság.  Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a hazai előállítású növényi „alapanyagok”. Közöttük vannak olyan növények, amelyek kialakulása, termesztése csak egy-egy termőtájhoz kötődik. Ezen területek a genetikai variabilitás megőrzésében is szerepet játszanak.A klímaváltozás által előidézett negatív környezeti hatások a mérsékelt égövben is súlyos károkat okoznak. A termesztőkörzetek eltolódnak; új kórokozók, kártevők képesek nálunk életfeltételeiket megtalálni. Megoldási lehetőség lehet a hazai, történelmi fajták ismételt bevonása újra a termesztésbe. A hungarikumok között egyre több hazai növényi termék található. A fajok biológiai és genetikai alapjainak szélesítése, a hagyomány megőrzése ugyanolyan fontos, mint a kertészeti innováció. Heves megye változatos földrajzi adottságai miatt a mezőgazdaság (ezen belül a kertészet) hagyománya hosszú régmúltra nyúlik vissza. Sok, itt élő ember számára megélhetést nyújt közvetlenül a gyümölcs-, zöldségfélék előállítása, és a hozzá kapcsolódó turizmus is.
Keywords: Heves megye; kertészet; hungarikum; hagyomány; jövő