Idegennyelvtudás, személyiség-jellemzők és külföldi hallgatók integrációja felsőoktatási környezetben - Veresné Valentinyi, Klára; Suhajda, Csilla; Vinogradov, Szergej (Acta Carolus Robertus, 2025)
A külföldi hallgatók integrációja egy idegen országban mindig is fontos kérdés volt a modern és prosperáló társadalmakban, gazdaságokban és a felsőoktatásban egyaránt. Mivel egyre több fiatal kezd külföldi felsőoktatási intézményekben tanulni, ezért a külföldi hallgatók integrációját meghatározó tényezők, például az idegennyelv-ismeret, a nyitottság, a hallgatók minél jobb eredményeinek a elősegítése fontos kutatási terület. Kutatásunk célja annak vizsgálata volt, hogy az idegen nyelv ismerete és az olyan személyiségjegyek, mint az alkalmazkodóképesség, az integrálódás, az aktív társadalmi élet és a befogadó kultúra iránti nyitottság milyen mértékben határozzák meg a külföldi hallgatók integrációját a felsőoktatási intézményekben (Magyar Agrártudományi Egyetem (MATE), Magyarország, University of Central Lancashire (UCLAN), Anglia). A kutatásban a külföldi hallgatók nyelvtudása pozitív korrelációt mutatott az extrovertált személyiségjegyekkel, mint például az alkalmazkodóképességgel, az integrálódási képességgel, az aktív társadalmi élettel és a fogadó kultúra iránti nyitottsággal a felsőoktatásban. Az introvertált személyiségtípusok személyiségjegyei (passzivitás, befeléfordulás) azonban korlátozzák az integrációt felsőoktatási környezetben, még akkor is, ha ezek a jegyek nagyon jó angol nyelvtudással párosulnak. Összefoglalva, kutatásunk megállapította, hogy bár a nyelvtudás elengedhetetlen és létfontosságú a külföldi hallgatók integrációja és befogadása szempontjából külföldi felsőoktatási intézményekben, az olyan személyiségjegyek, mint az alkalmazkodóképesség, az integrálódási hajlandóság, az aktív társadalmi élet és a befogadó kultúra iránti nyitottság határozzák meg a külföldi hallgatók integrációjának és beilleszkedésének sikerességét a felsőoktatásban, amely valószínűsíthetően jobb tanulmányi eredményekkel is jár. Ebből az következik, hogy az extrovertált külföldi hallgatók, akik alkalmazkodóbbak, könnyebben integrálódnak és nyitottabbak az új kultúrára, sikeresebben illeszkednek be az egyetemi életbe, jobb eredményeket érnek el, mint az introvertált külföldi hallgatók, függetlenül idegennyelv-tudásuk szintjétől. Ezért a külföldi hallgatók számára trainingeket és coaching foglalkozásokat érdemes tartani, ahol megtanítjuk a megküzdési stratégiákat, fejlesztjük a társadalmi networking készségeiket, ezáltal segítjük őket, hogy minél könnyebben beilleszkedjenek.