A fürdővárosok jövője: A hagyományos és MI-alapú eszközök integrációja a fenntartható turizmusért nemzetközi szinten és Magyarországon a szakirodalom feldolgozás tükrében - Fejes, Judit Katalin; Katits, Etelka; Szabó, Zoltán (Acta Carolus Robertus, 2025)
A nemzetközi és a magyarországi fürdővárosok új kihívásokkal néznek szembe a 21. század globális turizmusának és fenntarthatósági követelményeinek hatására. A hagyományos menedzsment eszközök már nem elegendők a modern turizmus gyorsan változó igényeinek kielégítésére. A kutatás célja a hagyományos és mesterséges intelligencia (MI)-vezérelt menedzsment eszközök specifikus hatékonyságának vizsgálata nemzetközi és magyarországi kontextusban, különös tekintettel a települések adottságaira és a turizmus sajátos kihívásaira. Az eredmények alapján a hagyományos és MI-vezérelt eszközök kombinációja hatékony megoldást kínál a fürdővárosok fenntarthatóságának és versenyképességének növelésére. A kutatás különös figyelmet fordít a fürdővárosok különbségeinek kezelésére és az MI-vezérelt eszközök társadalmi és etikai hatásainak vizsgálatára.