Az ökológiai és gazdasági hatások vizsgálata a különböző sortávú kukorica-termesztésben - Kurucz, Árpád (Acta Carolus Robertus, 2025)
A dolgozat célja megtalálni, hogy a sűrített sortávolságú 50 cm-es vagy a hagyományos, 76 cm-es sortávolságúra vetett kukorica bizonyul-e előnyösebb választásnak a termesztés gazdaságosságát illetőleg. A vizsgálat további célja volt, hogy megtaláljam az igazságot ökológiai szempontból, hogy valóban jobb gyomelnyomó képességekkel rendelkezik-e a sűrített sortávolságra vetett kukorica, mint a klasszikus távolságra vetett. A gyomelnyomó képességet abból a szempontból vizsgáltam, hogy a kisebb sortávolságra vetett kukorica termesztésénél, megfelelő hatás mellett lehet-e kevesebb herbicidet használni a gyomok gyérítésére. A kutatás a gyomszabályozás szempontjából különösen fontos, kukorica középpontba helyeszésével készült, amelynél a fejlettség korai stádiumaiban a gyomok által okozott verseny jelentős termlscsokkenéshez vezethet. A vizsgálatokat a 2024-es évben, a kultórnövény különböző fejlődési fázisaiban készültek és különböző kísérleti parcellák gyomnövényzetét, valamint a kukorica terméehozamát elemezték. Az eredmények megmutatták azt, hogy a keskeny sortávolság jelentősen csökkentette a gyomok fejlődését, mivel a szorosabb ültetési sortávolság lehetővé tette a kukoricanövények gyorsabb sorzáródását, ezzel elősegítve a gyomelnyomást. Ezáltal kevesebb gyomirtási beavatkozás válhat szükségessé, amely hosszú távon fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatot eredményez. A terméshozamok összehasonlításánál megállapítható volt, hogy a keskeny sortávolságú ültetés, különösen kedvező évjáratokban, magasabb termésátlagot biztosított a széles sortávval szemben. A 2024-es év igen jelentős aszályos időjárási körülményei ugyanakkor hangsúlyozták a csapadék eloszlásának fontosságát a kukorica fejlődése szempontjából. Összességében a kutatás rávilágított, hogy a keskeny sortávolságú kukoricaületetés gazdaságosabb termesztési mód, nagyobb termésátlagok születtek. Hatékonyabb gyomszabályozást is eredményez, ez által egy környezet barátibb megoldás.