Vegyes profilú mezőgazdasági vállalkozások jövedelmezőségének és likviditásának vizsgálata 2019-2023 között - Turza, Brigitta Hajnalka; Bringye, Bernadett; Hegedűs, Szilárd (Acta Carolus Robertus, 2025)
A vállalkozásoknak a rendelkezésükre álló erőforrásaikat hatékonyan kell felhasználniuk, az eredményes gazdálkodás megvalósításához valamint a versenyképesség eléréséhez és fenntartásához. A kutatás során arra kerestük a választ, hogy a vegyes profilú mezőgazdasági vállalkozások jövedelmezőségét és likviditását milyen mértékben befolyásolta a Covid-19 járvány. A vizsgálat alá vont időszak 2019-2023 között volt. A primer kutatás bázisát a CrefoPort adatbázis képezte. A vizsgálat során megállapításra került, hogy COVID–19 világjárvány jelentős és többdimenziós hatást gyakorolt a vegyes profilú mezőgazdasági vállalkozások gazdálkodására. A legnagyobb változások a jövedelmezőségi mutatókban voltak, a mutatók visszaesése, a költségek ingadozása, a növekvő alapanyagárak, energiaárak, növekvő munkaerőköltségek azt mutatják, hogy a vállalkozások érzékenyen reagáltak a válsághelyzetre. A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdálkodók finanszírozási és működési stratégiájuk révén alkalmazkodtak a piaci környezet és válság hatásaihoz, a vállalkozás működése és versenyképesség fenntartása érdekében.