Sztereotípiák és percepciók Olaszországról és az olaszokról magyar szemmel - Molnár, Csilla; Losonczi, Viktória (Acta Carolus Robertus, 2025)
Az egyes nemzetek hagyományai, normái, viselkedési szokásai eltérnek, ezek jelentősen befolyásolják a fogadó és az utazó közösségek magatartását. A nemzeti önkép (autosztreotípia), valamint a más nemzetek iránt megnyilvánuló vélekedések (heterosztereotípiák) megismerése a turizmuskutatásban kevésbé vizsgált terület, ugyanakkor fontos szerepe van az utazási döntésekben, továbbá az interaktív kommunikáció és a befogadás sikerességében, ahogyan az előítéleteknek (percepcióknak) is. A tanulmány – egy mélyebb kutatás részeként - ebből a szempontból vizsgálja az olasz-magyar turisztikai kapcsolatokat megvilágításba helyezve a fejekben élő mentális koncepció és a sztereotípiák szerepét az utazásokban.