A vezetői attitűdök hatása a szervezetek versenyképességére - Kasza, Lajos (Acta Carolus Robertus, 2025)
A szervezetek/vállalkozások régóta felismerték, hogy az egymás után jelentkező gazdasági problémák megoldása az un. talpon maradáshoz az egyedül lehetséges út a versenyképességük fokozása. A vezető menedzserek alapvető feladat ezen cél elérése érdekében való döntések meghozatala. Felmerül a kérdés, hogy milyen kompetenciákkal, képességekkel kell rendelkeznie a vezetőnek? Továbbá ezt a képességet milyen paraméterekkel lehet értékelni, hogyan mérhető a döntéseik hatékonysága? Tanulmányomban ezekre a kérdésekre keresem a választ. Áttekintésre kerül, hogy a szervezetek versenyképességét alapvetően milyen tényezők befolyásolják, rámutatva az ezek közötti összefüggésekre a kereskedelem példáján. Korábbi kutatásaink alapján, azt részben aktualizálva bemutatom a vezetői attitűdök hatását az alkalmazotti elégedettségre, motivációkra, mintegy mozaikszerűen. Rámutatok arra, hogy a vezetői attitűdöket, a döntési lehetőségeiket, valamint az alkalmazottak motivációját és elégedettségét alapvetően meghatározza a szervezetük kultúrája.