Jó marketing gyakorlatok az agrárszakképzésben: Beiskolázási és marketing gyakorlatok bemutatása egy magyar agrárszakképző iskolán keresztül - Kis, Miklós (Acta Carolus Robertus, 2025)
Mint az köztudott, a munkanélküliség és a vele szorosan összefüggő kontraproduktív, elavult szakképzési rendszerek a gazdaság színvonalán nagyon sokat tudnak rontani. Ennek elkerülésében óriási szerepe van a technikumoknak, szakképző iskoláknak. Munkám készítése során prezentálom egy szakképző iskola beiskolázási programját, marketing eszközeit annak minden technikájával és formai követelményeivel együtt. Célom az volt, hogy új, beiskolázáshoz szükséges információgyűjtési technikákat és iskolamarketing eszközöket keressek, és fejlesszem az eddigieket. Véleményem szerint a jövőben középfokú iskoláknak nem, mint „alapanyag” kell az nyolcadik osztályosokra gondolni, hanem mint „fogyasztó”. Mai világunkban a 14-16 éves korosztály már nem az, akik 20-30 éve voltak. Bár nagyon sok téren kevésbé önállóak, de az információáramlás felgyorsulása több és felnőttesebb döntési helyzetbe kényszeríti őket. Ezért szükség van arra, hogy megtudjuk, mit akar a társadalom, mit akarnak a szülők, de legfőképp, hogy mit akar a gyermek attól a köznevelési intézménytől, amely majd felnőtté válásának színtere lesz. A felmérések és tapasztalatok alapján leszűrtem, hogy tovább kell fejleszteni a nyolcadikosok igényinek konkrét felmérését, valamint meg kell találni azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeket fel lehet használni a jövőben az iskolák innovatív beiskolázása érdekében. Továbbá, folytatni kell az iskola kapuinak kinyitását a társadalom felé, hogy betekintést nyerjenek a szakképzés mindennapi életébe és megismerjék azt személyesen, vagy a médián keresztül.