Zöld jövő a vendéglátásban - Nagy, Zoltán; Kovács, Tibor; Misik, Tamás (Acta Carolus Robertus, 2025)
A fenntarthatóság a modern vendéglátás egyik kulcstényezőjévé vált, mivel a fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a környezetbarát megoldásokat alkalmazó éttermeket. Az olyan gyakorlatok, mint a helyi termelőktől való beszerzés, a szezonális alapanyagok használata, az ételmaradékok minimalizálása és az alternatív csomagolási megoldások nemcsak a fenntarthatóságot szolgálják, hanem az étterem gazdasági versenyképességét is fokozzák. A nose-to-tail és a stem-to-root koncepció alkalmazása csökkenti az alapanyag-pazarlást, míg az élelmiszerhulladék kezelésére vonatkozó kezdeményezések, mint a Munch vagy a komposztálás, további fenntartható alternatívákat kínálnak. A vendéglátóhelyek fenntarthatósági stratégiái jelentős mértékben befolyásolhatják a fogyasztói döntéseket. A kutatások szerint a vendégek nagy része elvárja az étterem környezettudatos intézkedéseit, ami az éttermi működés és marketing fontos elemévé vált. A szezonális menük kialakítása, a helyi termelőkkel való együttműködés és az energiatakarékos megoldások bevezetése egyre népszerűbb. A fenntartható vendéglátás nemcsak a környezetet védi, hanem hozzájárul a gazdaság és a helyi közösségek fejlődéséhez is. A fenntartható stratégiák alkalmazása hosszútávú előnyöket biztosít az éttermi szektor számára, miközben kielégíti a modern fogyasztói igényeket. Kulcsszavak : fenntarthatóság, vendéglátás, élelmiszerhulladék-csökkentés, szezonális étlap, helyi termelők, ökotudatos vendéglátás JEL: L83, Q56, M14