A térségi foglalkoztatás fejlesztésének főbb vonalai a globalizálódó gazdaságban - Erdélyi, Tea; Pirisi, Károly; Molnár, Attila (Acta Carolus Robertus, 2025)
Az elmúlt évtizedek társadalmi-gazdasági változásai a minőségi fejlődés irányába terelték a fejlesztési lehetőségeket. Az intenzív foglalkoztatás-fejlesztés és innováció igénye új típusú intézményi keretrendszer kialakítását tette szükségessé, amely kihívásnak a legtöbb nyugat-európai ország az 1970-es és 1980-as évek óta próbál megfelelni. A dolgozat elméleti része ezeket a paktumokat és utóéletüket mutatja be. Az érdekeltségi alapú paktumok lehetővé teszik a helyi adottságokon alapuló gazdasági fejlődést a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő biztosításával, figyelembe véve a regionális szintű társadalmi érdekeket. A tanulmány azokra a struktúrákra és folyamatokra összpontosít, amelyek egy foglalkoztatás-fejlesztési paktumot hatékonnyá tehetnek. A szerzők célja, hogy azonosítsák ezeket a jellemzőket, és olyan javaslatokat tegyenek, amelyek hasznosak lehetnek a hazai foglalkoztatási paktumrendszer átalakításában. Ennek érdekében a tanulmány összehasonlítja a 2000-es évek elejének osztrák és a 2000-es évek magyar foglalkoztatási paktumait.