A turizmus szektor és a fürdővárosok menedzsmentjének új horizontja a nemzetközi és a hazai kutatások tükrében - Fejes, Judit Katalin; Katits, Etelka; Szabó, Zoltán (Acta Carolus Robertus, 2025)
A turizmus szektor és a fürdővárosok számos új kihívással szembesültek az elmúlt évtizedekben, amelyek kezeléséhez elengedhetetlen a hagyományos és mesterséges intelligencia-vezérelt preventív és proaktív menedzsment eszközök integrációja. Ez a tanulmány a turizmus szektor és a fürdővárosok menedzsmentjének hatékonyságát vizsgálja, különös tekintettel a nemzetközi kontextus és Magyarország közötti különbségekre és hasonlóságokra, valamint a regionális adottságok és a turizmus sajátos kihívásainak figyelembevételére. A primer és szekunder kutatás eredményei alapján javaslatokat fogalmaz meg a mesterséges intelligencia-technológiák integrációjára és a hagyományos módszerek továbbfejlesztésére annak érdekében, hogy a fürdővárosok fenntarthatóbbak és versenyképesebbek legyenek. A tanulmány továbbá kiemeli a regionális különbségek szerepét a menedzsment stratégiák sikerességében, részletesen elemzi a mesterséges intelligencia-vezérelt eszközök társadalmi és etikai hatásait. A kutatás arra a következtetésre jut, hogy a hagyományos és modern menedzsment eszközök szinergiája alapvető fontosságú a fürdővárosok hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása érdekébenváló helyzetet illetően.