A megújuló energiaforrások szerepe a magyar villamosenergia-termelésben - Bozsik, Nándor; Bozsik, Norbert (Acta Carolus Robertus, 2024)
A cikkben a magyar villamosenergia-felhasználás forrásait, illetve a termelés összetételét és koncentrációját elemeztük. A fogyasztói oldalon sor került az éves bruttó villamosenergia csúcsfogyasztási trendjének vizsgálatára, amely tartalmazta a fogyasztás regressziós vizsgálatát is. Az elemzéshez felhasznált adatok az Eurostat, a Magyar Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) adatbázisaiból származtak. Magyarországon a villamosenergia-felhasználás forrásai a hazai villamosenergia-termelő erőművek, a megújuló forrásból termelő fogyasztók és az importból származó villamosenergia. A magyarországi villamosenergia-termelés nukleáris és fosszilis alapú. Ugyanakkor a megújuló energiákból előállított villamosenergia jelentősen növekedett, ami a napenergia-termelés gyors emelkedésének tulajdonítható. Az elmúlt időszakban a villamosenergia jelentős hányada importból származott, miközben a hazai termelés elenyésző mértékben nőtt. Magyarország - Szlovénia kivételével - minden szomszédos országgal kereskedik villamosenergiával.