A vállalkozói mentorálás értékei - Viktor, Kéri; Zoltán, Horváth; Hegedűs, Szilárd (Acta Carolus Robertus, 2024)
Az Országos Vállalkozói Mentorprogram jelentős pozitív hatással van a kis- és középvállalkozások (KKV-k) fejlődésére, különösen a nők által vezetett vállalkozások esetében. A mentorálás központi szerepe a gyakorlati tapasztalatokon és közvetlen információcserén alapuló tudásátadásban rejlik, ami elősegíti a vállalkozások növekedését. A mentorok kiválasztása során a szakmai tudományos ágazat dominanciája figyelhető meg, míg a földrajzi elhelyezkedés kevésbé befolyásolja a választást. A programban résztvevő nők felülreprezentáltak, ami azt jelzi, hogy számukra különösen fontos a mentorálás nyújtotta támogatás. A mentoráltak a magasabb végzettségű és nagyobb tapasztalattal rendelkező mentorokat részesítik előnyben, különösen a női vállalkozások esetében. Az eredmények azt mutatják, hogy a mentorálás kulcsfontosságú szerepet játszik a vállalkozások sikerességében és fenntartható növekedésében, különösen azon főállású, fiatalabb korosztályba tartozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező női vállalkozások esetében, akik teljes elkötelezettséggel dolgoznak vállalkozásuk fejlesztésén.