Innováció a mezőgazdaságban: irodalmi kitekintés - Vargáné Dudás, Piroska; Szabó-Szentgróti, Gábor (Acta Carolus Robertus, 2024)
Ez a tanulmány összefoglalja az önvezető járművek ígéretes lehetőségeit és kihívásait a mezőgazdaságban. A további kutatás és fejlesztések révén ezek a technológiák lehetővé tehetik a fenntarthatóbb, hatékonyabb és versenyképesebb mezőgazdasági gyakorlatokat a jövőben. Az átalakító technológia elfogadását és bevezetését befolyásoló tényezők megértésére összpontosítva elmélyedünk a gazdákra, az iparági érdekeltekre és a fenntartható mezőgazdaság jövőjére gyakorolt hatásokban. Ipar 4.0, önvezető traktorok, autonóm járművek, mezőgazdasági traktorok, automatizált mezőgazdaság kulcsszavakat használva, készült a szakirodalmi áttekintés azzal a céllal, hogy átfogó képet kapjunk az önvezető traktorok használatáról hazai és nemzetközi szinten, továbbá betekintést nyerjünk az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia hatására a mezőgazdaságban. Megismerjük az önvezető traktorokat és az Ipar 4.0 esetleges veszélyeit a mezőgazdaságban. Gazdálkodói szinten az önvezető traktorok átvétele paradigmaváltást jelent a mezőgazdasági feladatok végrehajtásában. Alapvető fontosságú az egyes gazdálkodókra gyakorolt hatások megértése, ideértve a munkakörben bekövetkezett változásokat, a szükséges készségeket és a lehetséges társadalmi-gazdasági hatásokat. Az autonóm technológia bevezetése megváltoztathatja a hagyományos gazdálkodási gyakorlatokat, így képzési programokra és támogatási mechanizmusokra lesz szükség a gazdálkodók számára, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjanak az új technológiai környezethez. Létfontosságú annak feltárása, hogy ez az átmenet hogyan befolyásolhatja az egyéni gazdálkodók megélhetését, jólétét és autonómiáját, biztosítva, hogy az önvezető traktorok előnyei méltányosak és inkluzívak legyenek.