Nemzetközi nagyvállalatok helyi egységeinek hatásai Komárom-Esztergom vármegye gazdaságára - Peredy, Zoltán; Péli, László (Acta Carolus Robertus, 2024)
Az elmúlt három évtizedben Komárom-Esztergom vármegye (KEM) a feldolgozóipar különböző szegmenseiben tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok kapacitás létesítő, bővítő és technológiai korszerűsítő első, második és harmadik körös kelet-és közép európai beruházási döntései során preferált térséggé vált a kedvező feltételek és profitkilátások miatt. A szerzők egy szélesebb körű kutatás keretében, amelynek célja a KEM feldolgozóiparának szélesebb körű regionális elemzése jelen tanulmányukban azt elemzik, hogy a nemzetközi nagyvállalatok helyi egységei által megtermelt hozzáadott értéknek (GVA) és az általuk foglalkoztatott helyi munkaerőnek milyen hatásai vannak a vármegye gazdaságára, illetve ezen egységek termelékenysége hogyan viszonyul a vármegye átlagos termelékenységéhez. Emellett kitérnek arra is, hogy ezen feldolgozóipari beruházások által generált gazdasági növekedés és fejlődés átmenetei-e vagy tartós, azaz elkerülhető-e a KEM-ben a feldolgozóipari megyékre általában jellemző centrum-periféria fejlődési csapda helyzet. A feldolgozóipari térségek magas GVA aránya, alacsony hozzáadott értékű tevékenységei és alacsony termelékenysége miatt a beruházások jelentette gazdasági fellendülés átmeneti és a későbbiekben visszaesés várható, ami az ország fejlődését is visszafogja. Hogyan lehet ezt a csapdahelyzetet elkerülni a KEM-ben, az elmúlt időszakban megindult dinamikus gazdasági fejlődést fenntarthatóvá tenni és ehhez milyen gazdaságstratégiai irányváltás szükséges.