Életre kelt történelem a Gödöllői Királyi Kastélyban és más múzeumokban - Dutka, Tímea (Acta Carolus Robertus, 2024)
A tanulmány a kosztümös tárlatvezetések gyakorlatát elemzi, mint az „életre kelt történelem” egyik formáját, különös tekintettel a Gödöllői Királyi Kastélyra. A kutatásom célja az élő történelem gyakorlati megvalósításának és annak előnyeinek, kihívásainak feltárása, valamint javaslatok kidolgozása a kastély programjának továbbfejlesztésére. Az élő történelem fogalmát több szempontból vizsgálom, beleértve annak oktatási, szórakoztató és kulturális hagyományokhoz való kapcsolódását. A tanulmány kiemeli az élő történelem formáinak sokféleségét és a különböző megközelítések jelentőségét a múlt életre keltésében. A Gödöllői Királyi Kastély és a Nemzeti Múzeum programjainak elemzése révén bemutatom, hogy a kosztümös tárlatvezetések és az élő történelmi előadások hogyan képesek gazdagítani a látogatói élményt, emellett összehasonlítom őket más hagyományőrző tevékenységekkel. Az élményséták marketingstratégiájának és a közösségi média használatának vizsgálatával rávilágítok a program népszerűsítésének kihívásaira és lehetőségeire, kiemelve az online jelenlét fontosságát. A kosztümös tárlatvezetések a Gödöllői Királyi Kastélyban életre keltik a történelmet, ezáltal mélyítik el a látogatók történelmi ismereteit és növelik az érdeklődést a helyi kultúra iránt. Az élő történelem gyakorlata elősegíti a kulturális örökség megőrzését, emellett gazdagítja a turisztikai kínálatot, ami hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez.