Energiahatékonysági intézkedések a magyar jégpályákon - Márton, Laura; Ráthonyi-Ódor, Kinga (Acta Carolus Robertus, 2024)
A 2000-es évektől fokozatosan növekszik azon tanulmányok száma, mely a sportszektor területén, a sportszervezetek, sportvállalatok felelős magatartását vizsgálja. Napjaink egyik legfontosabb témaköre az energiaválság, ebből adódóan pedig a lehetséges energiahatékonysági intézkedések bevezetése. Jelen tanulmány célja a magyarországi jégpályákon véghez vitt energiahatékonysági intézkedések, valamint jövőbeni környezetvédelemmel kapcsolatos tervek bemutatása. A kutatási kérdéseim megválaszolására másodlagos adatforráson nyugvó komparatív elemzést alkalmaztam, valamint szakértői interjút készítettem 3 magyar jégkorong egyesület szakemberével a jégpályákon bevezetett újításokról, továbbá a rövid- és hosszútávú környezetvédelmi céljaikról. Végül megvizsgáltam a Magyar Jégkorong Szövetség által elkészített ’MJSZ jégcsarnok energetikai audit összefoglaló’-ját. Vizsgálataim során pontosabb képet kaptam a jégpályákon elvégzett intézkedésekről. A tanulmányban feltárt környezetvédelmi és energiahatékonysági intézkedések ismertetésével jó gyakorlatokat mutathatok be, melyek irányadó példaként szolgálhatnak a hazai sportszektor számára.