A poszt-COVID hatás és a digitalizáció: mint szezonkiegyenlítő tényező - Gulya, Mátyás (Acta Carolus Robertus, 2024)
A negatív eseményeknek is lehet pozitív hatása. A Covid időszak alatt „megtanult” magatartás formák és munkavégzési módok a pandémia elmúlásával a társadalommal szimbiózisban élnek tovább, annak negatív és pozitív hatásaival együtt. A digitalizlódási folyamatok a járvány kapcsán jelentősen felgyorsultak, a cégeket az adott szinteken a termelési vagy szolgáltatási folyamatok átgondolására késztették. Jelentős számú anyag foglalkozik a Covid utáni tünetek elemzésével, főként annak gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatásával. A jelen munka a jelenség turisztikai ágazatra gyakorolt eredményét vizsgálja, azaz a távmunka és a szezonalitás kiigazításának win-win játszmáját. Ennek kapcsán vizsgálható maga az infrastruktúra, mint telepítőtényező; illetve vizsgálható egy erős szezonalitással rendelkező turisztikai desztináció, illetve ezek korrelálása. Kérdés lehet, hogy egy telepítőtényező, a többi tényező milyen mérvű átértékelődését hozhatja magával, illetve milyen hatást gyakorolhat a turizmusra.