A fenntarthatóság, a gentrification mitigation és a marketingelméletek kapcsolódásának feltárása Johannesburg szociális lakástáján - Makalima, Mzuchumile (Acta Carolus Robertus, 2024)
A városi átalakulás, különösen a szociális lakhatás összefüggésében, olyan átfogó és fenntartható megközelítést igényel, amely a finanszírozás, a dzsentrifikáció és a hármas lényegi megfontolások egymással összefüggő kihívásait kezeli. Ez a tanulmány három marketingelméletet tár fel, ezek az érdekelt felek elmélete, a kapcsolati marketing és a zöld marketing, mint integrált keretek ezekben a bonyolultságokban. Az érdekelt felek elmélete a befogadó döntéshozatalt és a különféle érdekelt felekkel való folyamatos együttműködést hangsúlyozza, biztosítva a városfejlesztés és a közösségi igények összehangolását. A kapcsolati marketing ügyfélközpontú perspektívát hoz, elősegítve a bizalmat és az együttműködést a várostervezők és a közösség közötti tartós kapcsolatok érdekében. A Green Marketing bevezeti a gazdasági, környezeti és társadalmi felelősségvállalást, elősegítve a fenntartható gyakorlatokat a hármas alapvonal keretén belül. Ezen elméletek szintetizálása holisztikus stratégiát biztosít Johannesburg szociális lakhatási paradigmájához, amelynek célja a dzsentrifikáció mérséklése, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság közötti egyensúly. A javasolt megközelítés mintaként szolgál a méltányos és fenntartható városfejlesztéshez világszerte.