Gazdasági képzésben résztvevő magyar és nemzetközi hallgatók oktatásának tapasztalatai - Tóth, Eszter Ilona; Horváthné Kovács, Bernadett; Szőke, Brigitta (Acta Carolus Robertus, 2024)
Évek óta, főként a Stipendium Hungaricum 2013-ban történő bevezetését követően, egyre nő Magyarországon a nemzetközi hallgatók létszáma. Ez a tény is indokolja, hogy külön is foglalkozni kell a nemzetközi hallgatók oktatásával és oktatási hátterével. A nemzetközi hallgatók vizsgálata mellett természetesen a magyar hallgatók oktatása is górcső alá kerül, a két csoport összehasonlítása: az egyezőségek és a különbözőségek feltárasa a fő célunk. Az empirikus eredmények alapot szolgáltatnak a későbbi kérdőíves felmérés kialakításához. Jelen tanulmányunk egy kutatás kezdetének prológusa és megalapozása. A kutatás jelen mozzanatában be kívánjuk mutatni, hogy a MATE Károly Róbert Campusának főiskolai és egyetemi szakjain tanuló, nappali tagozatos magyar és nemzetközi hallgatók oktatásának tekintetében milyen különbözőségeket tapasztaltak a szerzők több területen, például a motivációjukban, az órákra és a dolgozatokra való felkészülésünkben stb. A mostani empirikus tényfeltárás kutatásunk első lépése, a továbbiakban kérdőívre és mélyinterjúra alapozzuk feltevéseink igazolását vagy elvetését.