Magyarország idegenforgalmi helyzetértékelése 2004-2022 között a regionális különbségek tükrében - Gyurkó, Ádám; Zoltán, Bujdosó; Csaba, Hamza (Acta Carolus Robertus, 2023)
A tanulmány célkitűzése, hogy bemutassa az Európai Unión belül Magyarország turisztikai teljesítőképességét 2004 és 2022 között. Az elemzés az országos tendenciákon felül a régiós, NUTS2-es szintekre is fókuszál. Európai viszonylatban hazánkat közepes turisztikai teljesítmény jellemzi, ugyanakkor ennek ellenére is az idegenforgalom nemzetgazdasági szinten meghatározó iparág, a GDP-hez való hozzájárulás alapján. A kutatás rávilágít a társadalmi-gazdasági mutatószámok alapján is azonosítható regionális különbségekre és ezek összefüggéseire a gazdasági meghatározottsággal és a turisztikai teljesítménnyel. Budapest túlzott dominanciája ugyanis a legtöbb társadalmi-gazdasági mutatóban azonosítható. A főváros „vízfejűségének” következménye, hogy Magyarország periférikus térségeiben komoly gazdasági kihívások alakultak ki. A regionális egyenlőtlenségek mérséklése ezen térségekben kulcsfontosságú a gazdasági felzárkózás elősegítésében, a társadalmi feszültségek, különösképpen az elnéptelenedés elkerülése érdekében. A tanulmányban megjelenített mutatóknál a 2008 utáni és a 2020-21-es években – az előző évek viszonyaihoz képest – jelentős mértékű visszaesés tapasztalható. Ennek hátterében a gazdasági világválság és a koronavírus világjárvány húzódik, mely események jelentős hatással voltak hazánk általános gazdasági és idegenforgalmi teljesítőképességére.