A teljesítményre ható tényezők vizsgálata a fizikai munkát végző alkalmazottak tekintetében a vendéglátóipari szektorban - Keresztes, Sándor; Hágen, István Zsombor (Acta Carolus Robertus, 2023)
A kulcsfontosságú teljesítménymutatók alkalmazása a munka, az üzleti világ, az oktatás de még a sport és egészségügy területén is fontos szerepet töltenek be annak érdekében hogy a célok elérésének folyamatát nyomon követhessük. A rosszul definiált mutatók és merőszámok nem kívánt részeredményt, eredményt vagy mellékhatásokat generálhatnak a folyamatok során, melyek csökkenthetik az egyének és a szervezetek sikerességét, s nem utolsó sorban fejlődésük útjába állhatnak. Európa legtöbb országában de kutatási célterület tekintetében mindenképpen megállapítható, hogy a szakképzett munkaerőhiány egy aktuális és nem elhanyagolható probléma. Az elmúlt évek tapasztalata alapján egyre nehezebb megbízható, lojális, szakmáját megfelelő szinten végző munkavállalót találni. A külföldi munkavállalók tekintetében a német nyelv nem megfelelő tudása pedig további nehézségeket okoz mind a munkavállalók mind a munkáltatók számára. Célom a fizikai munkát végző munkavállalók esetében olyan teljesítménymérő rendszer meghatározása, mely során a fizikai munkavállalók a tudásuk legjavát fogják tudni adni, az elvárásokat túlszárnyalják emellett érdekeltté válnak a munkáltató jövőképének és üzleti terveinek megvalósításában, úgy hogy mindeközben a személyes fejlődésük is biztosítva van. Ez egy olyan együttműködést eredményez, mely során a meglévő munkavállalói létszám mellett a lehető legnagyobb hatékonyságot fog tudni a szervezet elérni. Ezzel enyhítve a szakképzett munkaerő egyre súlyosbodó hiányát.