A magyarországi szőlő és bortermelés termelői és fogyasztói sajátosságai - Monori, Lili Etelka; Turza, Brigitta Hajnalka (Acta Carolus Robertus, 2023)
Jelen kutatásunk célja betekintést adni a szőlő és a bor történelmi jelentőségébe, az egészségre gyakorolt hatásukra, borfogyasztási tényezők változására és ezek jelentőségére. Kutatásunk során vizsgájuk a világ, az Európai Unió és Magyarország szőlő- és bortermelésének alakulását az elmúlt évtizedekben, a globális felmelegedés, az elöregedő társadalom és a gazdasági sokkhatások árnyékában. A bor, mint alkoholos ital fogyasztása évezredekre nyúlik vissza, történelme jelentős nemzetközi és hazai szinten is. Magyarország egyedülálló és hagyományőrző bortermelése meghatározó lehetne nemzetközi szinten is, híres borainak, nagy történelmi múlttal rendelkező borvidékeinek és egyediségének köszönhetően. A tanulmány magyar és nemzetközi szakirodalmi források és a szekunder kutatás során használt adatbázisok segítségével szemlélteti a nemzetközi, a hazai bor- és szőlőtermesztés alakulását, fogyasztási szokásait, illetve a jelenlegi kereskedelmi helyzetet, amelyek a gazdasági és egyéb drasztikus változások miatt a korábbihoz képest eltérést mutatnak mind a bor- és mind a szőlőtermesztés területén egyaránt hazai és nemzetközi szinten is.