Térszerkezeti különbségek vizsgálata Nógrád vármegyében (fókuszban a társadalom és gazdaság) - Víg, Péter; Némediné Kollár, Kitti; Péli, László (Acta Carolus Robertus, 2023)
A rendszerváltást követő megközelítőleg harminc esztendőben és napjainkban is a hazai társadalmi-gazdasági térszerkezetet jelentős különbségek uralták és uralják. Magyarországon a területi egyenlőtlenségek fokozatosan növekednek. A rendszerváltást megelőző korszak mind Magyarország gazdaságán, mind pedig a népesség attitűdjén mély nyomot hagyott, aminek következményeit egészen napjainkig érezzük országszerte és Nógrád-vármegyében is. A vizsgált vármegye infrastrukturális szempontból félreeső térbeli elhelyezkedése nem segítette, hanem súlyosbította mindezen térbeli hatásokat. Véleményünk szerint sokan lettek még szegényebbek és kevesen gazdagabbak, mint előtte. Nógrád-vármegye társadalmi és gazdasági mutatói (munkanélküliség, egy főre jutó jövedelem, vállalkozások száma…stb.) tekintetében az országban többnyire a többi vármegye után, sokszor azoktól nagy mértékben lemaradva kullog (Baráthi, 2018). Jelen tanulmányban arra keressük a választ, hogy milyen okokra vezethető ez vissza és milyen térbeli folyamatok határozzák meg a jelenlegi állapotot? Dióhéjban bemutatjuk Nógrád-vármegyét, annak északi három járását: a Salgótarjáni, a Balassagyarmati és a Szécsényi járásokat, különösen fókuszálva Salgótarjánra. Majd ezt követően a tanulmány fő célja, hogy néhány elméleti és statisztikai összefüggés elemzése után megfogalmazza az eredményeket és javaslatot tegyen a kulcstényezőkre, melyek kimozdíthatják a vármegyét - különösen az északi részére koncentrálva – jelenlegi stagnáló vagy hanyatló helyzetéből.