Utánpótláskorú kézilabdázók motivációjának vizsgálata Magyarországon - Krupánszki, Kornél; Peter, Karacsony; Krupánszki, Kíra (Acta Carolus Robertus, 2023)
A kézilabda Magyarországon az egyik legnépszerűbb sportág. Ugyanakkor kevés kutatás foglalkozik a sportolók motivációjával és céljaival. Jelen tanulmány a kézilabdázó fiatalokat vizsgálta Magyarországon, 2022 őszén. A kutatás célja a fiatalok motivációjának és az edzővel való kapcsolatának felmérése volt. A kérdőíves felmérés során összesen 190 értékelhető válasz érkezett vissza. Serdülő és ifjúsági korosztályban minél magasabban szinten sportol az egyén, nincs kihatással az edző eredményorientáltságára. Az új eredmények közül kiemelnénk azt is, hogy az adott kézilabda osztályok nem befolyásolják a fiatal sportolót abban, hogy milyen előnyökkel jár a sport az egyén számára. Az edzőknek nagy szerepe van abban, hogy a fiatal sportolók motiváltak legyenek, éppen ezért erre kiemelt figyelemmel kell lenniük a napi tevékenységük során.