A pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása és a pénzügyi tudatosság összefüggései - Szőke, Brigitta; Tóth, Eszter (Acta Carolus Robertus, 2023)
Jelen kutatásunk célja, hogy megvizsgáljuk a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása és a pénzügyi tudatosság összefüggéseit. Napjaink kulcsfontosságú területe a személyes pénzügyeink tudatos menedzselése, tulajdonképpen minden döntésünknek van pénzügyi vetülete, amely rövid- és/vagy hosszú távon kihat a gazdálkodásunkra. Annak ellenére, hogy minden szereplő érdekelt a pénzügyi kultúra fejlesztésében, mégis nagyon lassú az előrehaladás. A pénzügyi oktatás sajnos csak lassan, hosszú távon képes visszaigazolni a befektetett időt és energiát. Sok esetben a rövid távú érdekek és a jelen problémái felülírják a hosszú távú célokat, továbbra is sokan közönyösek a pénzügyeik iránt és nem néznek 1-2 évnél előrébb. A világban zajló rohamléptű változásoknak köszönhetően sokan bizalmatlanul állnak a jövőhöz, így nem terveznek tudatosan előre. Az alap-, közép- és felsőoktatásban is előre kell mozdulni a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásában, tehát az oktatási intézményeknek nagyon nagy felelősségük lesz, hogy a jövő nemzedéke tudatos döntéseket hozzon pénzügyeiben.