Fiatal gazda támogatás értékelése a Dél-Dunántúlon - Szabó, Kinga; Horváthné Kovács, Bernadett; Koponicsné Györke, Diána (Acta Carolus Robertus, 2022)
A Közös Agrárpolitika 2. pillérének – a vidékfejlesztésnek – az egyik átfogó célja a vidéki területek népességének megtartása. A méltányos jövedelemszerzési lehetőségek, a rendelkezésre álló szolgáltatások és a fenntartható környezet kulcsszerepet játszanak abban, hogy a vidéki területeket legalább olyan vonzóvá tegyék, mint amilyenek a városias területek. Egész Európában fiatalabb generációk jelentik a népességmegtartás legfontosabb célcsoportját. Az Eurostat adatai szerint az EU tagállamaiban a gazdálkodók mindössze 11%-a 40 év alatti. Ezért a vidéki lakosság helyben tartására irányuló intézkedések közé sorolható a fiatal gazdálkodók támogatása és a generációváltás elősegítése is. Jelen tanulmányban a fiatal gazdálkodók magyarországi támogatásának alakulását mutatjuk be. Empirikus adatok alapján elemeztük a program 2014 és 2020 közötti eredményeit és sikerességét. A vizsgált időszak adatait összehasonlítottuk az előző programozási időszak eredményeivel. Számításaink alátámasztják a Közös Agrárpolitikában bekövetkezett változások progresszív hatását. Az empirikus elemzéshez szükséges szekunder adatokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium, fejlesztési programokra vonatkozó, pályázati felhívásokat és eredményeket tartalmazó on-line adatbázisából nyertük.