A kulturális turizmus lehetőségei az Erdélyi-Hegyalja térségében napjainkban - Elekes, Tibor; Szilágyi, Ferenc (Acta Carolus Robertus, 2022)
Az Erdélyi-Hegyalja a történeti Erdély délnyugati részében, az Erdélyi-szigethegység és a Maros között elhelyezkedő dombság. Rendkívüli kulturális értékeket őriz az előnyös természet- és társadalomföldrajzi adottságokkal, változatos történelemmel rendelkező terület. Történelmi, kulturális központja a gyulafehérvári vár. A vár egyházi és világi épületei, emlékművei a római kor, a Magyar Királyság, az Erdélyi Fejedelemség, a Habsburg Birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia és az I. világháború utáni Románia kulturális megvalósításai. 1990 előtt többnyire a román történelemhez kapcsolódó emlékhelyek, műemlékek látogatása valósulhatott meg. Az 1918. december 1.-i gyulafehérvári történelmi esemény emlékére 1991-ban alapított egyetem használja a vár területén levő épületek egy részét. A 2013-2015 között az Európai Unió támogatásával helyreállított kulturális értékek integrálódtak a turisztikai kínálatba, szemléletesen ismertetik a város történelmének Habsburg időszakát. Több évszázad egyházi, történelmi, építészeti értékeit őrzi az 1009-ben alapított Erdélyi római katolikus püspökség székesegyháza, Erdély Pantheonja. Napjaikban nem látogatható a várban található Református akadémia épülete, a felbecsülhetetlen értékű Batthyaneum könyvtár, valamint a 10. századi templom maradványai. Látogathatóvá tételük jelentősen növelné a város és a térség turisztikai adottságait, lehetőségeit.